Yves Castagnet: een parel in de schaduw

Mijn fascinatie voor zijn muziek begon toen ik met mijn ouders door Frankrijk reed. Zijn Messe Salve Regina stond op. Ik werd diep geraakt door de combinatie van deze onheilspellende, mystieke muziek en de aanblik van een verlaten natuurgebied tijdens invallende schemering. Deze fantastische muziek zou iedereen moeten horen! Maar hij is helaas totaal onbekend en staat in de schaduw van zijn bekende collega Olivier Latry.

Daarop besloot ik om zijn muziek te gaan orkestreren voor symfonieorkest om deze breder toegankelijk te maken. Saillant detail: de eerste noot van het eerste arrangement schreef ik op 15 april 2019. Jawel: de dag van de brand van de Notre-Dame. De foto hierboven is ook van die datum. Je ziet hier Yves Castagnet, die praktisch naast de Notre-Dame woont. Een man die volledig werkt ten dienste van het geloof en die verdriet heeft omdat hij zijn religieuze en muzikale tempel afgenomen ziet worden. Op dit moment is het voortbestaan van de koorschool en de bouw van een nieuw koororgel namelijk financieel onzeker. Met mijn arrangementen wil ik op termijn benefietconcerten organiseren om hieraan enigszins een bijdrage te kunnen leveren. Deze bescheiden man verdient het namelijk om zijn muzikale kunsten voort te kunnen zetten. Zelf heb ik na het voltooien van het eerste arrangement contact met Yves gekregen. Hij was blijkbaar erg tevreden, want inmiddels heb ik een groot deel van zijn muziek toegestuurd gekregen om er arrangementen van te maken voor symfonieorkest.

Natuurlijk heb ik ook geprobeerd het Castagnet-virus op Martien over te dragen en zie hier: er staan een aantal pareltjes van hem op het programma van deze kerstconcerten!
Beste leden van het ZVE: heel veel dank dat jullie deze muziek een Nederlands podium bieden en ik hoop dat jullie er net zoveel plezier aan beleven als ik!
(foto rechts: koordirigent Chalet en Castagnet na de eerste mis na 15 april 2019 in de Église Saint-Germain-l’Auxerrois)

Klik hier om de Messe brève van Yves Castagnet te beluisteren.
(Koor: Maîtrise Notre-Dame de Paris o.l.v. Henry Chalet. Yves Castagnet, orgel)

Maurice Hooikammer