Het Zwols Vocaal Ensemble is opgericht in 1986 door dirigent Martien Hovestad. Het koor streeft naar een hoog zangtechnisch niveau. Van de ca. 32 leden, die allen amateur zijn, wordt dan ook een goede stemkwaliteit geëist en 100% inzet.

Het repertoire is zeer divers. Het bestaat uit werken van componisten uit de vroege Renaissance t/m de 20ste eeuw.

Het koor heeft veel affiniteit met de Engelse kerkmuziek. Componisten als Tomas Tallis en Benjamin Britten keren regelmatig terug op het repertoire.
Het ZVE heeft een aantal boeiende programma’s gebracht waaronder concerten met titels als Musica Iberica (Spaanse Renaissance), De familie Bach (een programma rondom J.S. Bach) The Coronation Anthmens van Handel, het Magnificat van J.S. Bach. Ook heeft het koor diverse Requiems gezongen waaronder die van Rutter, Duruflé, Fauré en Lindberg (met een Bigband).

Concertreizen

Eens in de drie jaar maakt het koor een concertreis naar het buitenland. In 1994 en 1997 is het koor in Engeland geweest en heeft het o.a. Evensongs gezongen in de kathedralen van Ely en York. In 2002 en 2005 gingen de reizen naar Duitsland. In 2008 was het koor voor het eerst in Denemarken en in oktober 2011 werd wederom Engeland aangedaan. Deze concertreis stond in het teken van het 25-jarige jubileum van het ZVE. Er zijn toen twee evensongs gezongen in Ludlow en Shrewsbury en er werden in totaal 5 concerten gegeven. De laatste concertreis dateert van oktober 2014 toen een bezoek werd gebracht aan Zweden. Daar werd onder andere deelgenomen aan het internationale korenfestival in Lund. In het najaar van 2017 is een concertreis gemaakt naar Dresden en omgeving.

Projecten

Het koor is altijd in voor bijzondere projecten. Zo heeft het ZVE in november 2004 een concert gegeven van het Requiem van Fauré met medewerking van een jongerenorkest bestaande uit o.a. leerlingen van het Meander College in Zwolle, waar Martien Hovestad indertijd muziekdocent was. Het niveau van het orkest was verbluffend goed. Op 25 november 2006 heeft het koor het Dettingen Te Deum van Händel en de Krönungsmesse van Mozart gezonden. Opnieuw begeleid door een orkest bestaand uit jongeren. Op 20 mei 2006 heeft het koor een programma gezongen met koorwerken van Brahms en de Zweedse componist Stenhammar.

Alle concerten worden uitgebreid aangekondigd op deze website.