Dirigent

Over Martien Hovestad:  dirigent, componist, zangcoach, muziekverteller, voormalig muziekdocent

Martien Hovestad, Zwollenaar vanaf zijn geboorte (1956), leeft met muziek. Hij is sinds 1986 dirigent van het toen door hem opgerichte Zwols Vocaal Ensemble. Hij componeert en arrangeert koor- en andere  muziekwerken, geeft luistercursussen over klassieke muziek en was muziekdocent.

Tot zijn pensionering eind 2018 was Martien bijna 20 jaar docent muziek aan het Meander College in Zwolle, waar hij met collega Albert Dam het vak muziek tot grote bloei bracht. Hij maakte leerlingen vertrouwd met klassieke muziek en het zingen daarvan. Onmiskenbaar hoogtepunt in zijn muzikale loopbaan was dan ook het dirigeren van het schoolkoor Meander Vocaal, waarmee hij regelmatig concerten gaf, meestal in samenwerking met Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel o.l.v. Albert Dam. Met zijn vernieuwende inzichten had hij plaatselijke, regionale en landelijke betekenis voor het muziekonderwijs.

Met ‘zijn’ ZVE streeft Martien naar een zo breed mogelijk repertoire, met componisten uit veel Europese lande, vanaf de Renaissance tot en met de 20ste eeuw. Grote klassieke werken van J.S. Bach en W.A. Mozart komen daarbij aan bod. Martien wordt altijd weer diep geraakt door muziek waarin het sterven en de dood centraal staan en componisten hun diepste gevoelens tonen. Zo voerde hij met het ZVE de Requiems uit van Wolfgang Amadeus Mozart, Gabriël Fauré, Maurice Duruflé, John Rutter en Herbert Howells.
Al in 1979, toen zijn loopbaan als dirigent begon en hij het Zwolse jongerenkoor Genesis (nu Anthem) oprichtte, ontwikkelde hij grote affiniteit met de Engelse liturgische muziek en de daarbij behorende, op een zeer hoog niveau staande zangtechniek. Veel concerten met het ZVE getuigen daarvan. Martien Hovestad is voortdurend op zoek naar nieuwe muzikale wegen, zoals blijkt uit de gevarieerde en verrassende concertprogramma’s die hij samenstelt. Daaronder bijvoorbeeld het prachtige concert ‘Over liefde en Vergankelijkheid’ met wereldlijke muziek, met onder meer vier door hem voor koor gearrangeerde liederen voor solostem van Schumann, Schubert en Brahms.

Als componist is Martien Hovestad actief met koorwerken als Ave Maria, Imitatio (vier motetten op tekst van Thomas à Kempis) , Salve Regina, Da Mihi Domine. Ook componeerde hij koorwerken op teksten van
de Zwolse dichter Anna Hoogendoorn: Maria, Kathedraal, Zing de leegte, De Vier Seizoenen en Licht en Leven, een werk voor koor en basklarinet. Tussen november 2020 en maart 2021 schreef hij acht composities voor koor en één voor cellosolo, alle werken met de ondertitel ‘composities in coronatijd’.

Hoogtepunten – een selectie
De vele concertreizen met het ZVE naar Engeland, Duitsland, Denemarken en Zweden rekent Martien tot hoogtepunten in zijn loopbaan. Andere concerten niet uitsluitend, worden hier in het bijzonder genoemd:
* 1994 — Optredens met een lunchconcert in de Lady Chapel en een Evensong in de Ely Cathedral.
* 1997 — Optredens met een Evensong in York Minster, concerten in Ripon Cathedral en Durham Cathedral. Martien koestert onuitwisbare herinneringen aan deze muzikale hoogtepunten in Engeland.
* 2004 — Martien viert zijn 25-jarig jubileum als koordirigent met een concert van het ZVE. Op het programma staat onder meer een uitvoering van het Requiem van Gabriël Fauré. Bijzonder: een jeugdorkest met vooral leerlingen van het Meander College werkt mee.
* 2011 — Het ZVE bestaat 25 jaar. Dit wordt gevierd met jubileumconcerten in Zwolle en Delden en een concertreis naar Engeland.
* 2016 – Het ZVE bestaat 30 jaar met Martien als dirigent. Tijdens het feestconcert worden uitsluitend werken van J.S. Bach uitgevoerd.
* 2018 — Martien beëindigt op 20 december zijn loopbaan als docent muziek met een groots afscheidsconcert. Het koor Meander Vocaal en orkest De Vuurvogel treden op.
* 2019 — Het ZVE werkt mee aan het grote project Mozart in Zutphen. Het ZVE zingt Mozarts Grosse Messe in c moll, KV 427 , een werk dat al lang op het verlanglijstje van Martien stond. Een geweldige ervaring, een schitterende prestatie.
* 2019 — Martien Hovestad is veertig jaar koordirigent. Een feest dat met twee concerten wordt gevierd. Het ZVE zingt in de beroemde kathedraal van Canterbury en in de Onze Lieve Vrouwe basiliek in Zwolle​ vindt een groots jubileumconcert plaats. Als de laatste noten van het koor hebben geklonken volgt voor Martien een volkomen verrassing, de kroon op zijn loopbaan als dirigent. Burgemeester Snijders van Zwolle neemt het woord en reikt hem de erepenning van de stad Zwolle uit. De mens en dirigent Martien Hovestad kan niet beter getypeerd worden dan met deze woorden uit de toespraak van de burgmeester:
‘Met zijn grote talent begeleidt en inspireert hij jong en oud om het beste uit zichzelf te halen.’